#STILDEVIATASANATOS
#schimbareora #ora #europa #parereamea
Viața noastră s-a dezvoltat în strânsă legătură cu lumina solară, astfel că ceasul nostru intern este mult influențat de cantitatea și intervalele luminii zilei.
Organismul și creierul nostru au evoluat, normal, de-a lungul timpului în direcția sincronizării cu soarele.
Dimineața, dacă soarele este pe cer, îmi doresc să ies afară și să privesc cerul fără ochelari de soare (recomand să nu privești direct către soare, ci către cer). Afară, chiar și într-o zi înnorată, este mult mai luminos decât ar putea să fie luminată vreodată casa din interior. Ziua următoare, ies afară de îndată ce mă trezesc și fac același lucru. Zâmbesc, mă bucur, simt că am energie. Lumina puternică mă ajută și în același timp îmi formează o obișnuiță, îmi formează un ciclu complet de 24 de ore al corpului.
Aici intervine și melatonina, un hormon care îi indică creierului meu când este momentul să se relaxeze și să meargă la culcare.
Mă obișnuiesc cu acest ritm numit circadian și observ că îmi este bine, atât timp cât îl respect. Până aici, totul ține de mine, de stilul meu de viață pe care mi-l formez. Este alegerea mea. Mai departe intervine legislația care, uite și ea, la nivel european începe să dea semne că ar fi interesată de dorința cetățenilor ei. Numai că lucrurile merg greu!
Comisia pentru transport şi turism (TRAN) din Parlamentul European a cerut în acest an, 2021, Consiliului UE să urgenteze procedurile pentru renunțarea la schimbarea sezonieră a orei. Cu toate acestea, Consiliul UE nu are încă stabilită, după doi ani de analiză, o poziție comună.
„Este important să ascultăm cererea cetățenilor noștri de a nu mai schimba ora. 4,6 milioane de persoane au răspuns la consultarea publică cu privire la această problemă (…) Se estimează că 20% din populație suferă de probleme fizice sau mentale care au legătură cu schimbarea orei. Acestea sunt adesea grupuri vulnerabile în societate, cum ar fi copii, vârstnici și bolnavi cronici” a declarat Johan Danielsson (grupul S&D), raportorul Parlamentului, social-democrat din Suedia.
Câți europeni sunt de acord cu încetarea schimbării orei ? „84% din cetăţenii UE sunt în favoarea încetării schimbării orei, care conform multor studii are un efect negativ asupra sănătăţii omului. Este clar – schimbarea sezonieră a orei trebuie să înceteze, iar ţările din UE trebuie să se coordoneze între ele pentru alegerea celei mai bune ore pentru regiunea lor. Totuşi, acest lucru va fi posibil numai dacă reuşim să începem cât mai repede discuţiile despre noile reguli”, spune preşedinta TRAN, Karima Delli, reprezentantă a ecologiştilor din Franţa.
Știu că în România, ora de iarnă este considerată ora standard (în legislație i se mai spune și „timpul legal român), iar medicii arată că schimbarea orei poate perturba organismul. Nu este exclus să apară insomnii, oboseală, nervozitate sau dureri de cap. Alte persoane prezintă tulburări de adaptare. Este periculos să tot schimbăm ritmul circadian al organismului, zic și eu din propria experienţă. Pe lângă modificările somnului, ne putem confrunta cu astenie, vertij, irascibilitate, anxietate, tulburări de concetrare sau modificarea apetitului.
Sper ca de anul acesta și clasa noastră politică să ia în serios recomandările UE și să facă modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021 (30 spre 31 octombrie 2021).
Popa Carla
psiholog principal
consilier pentru nutritie si stil de viata sanatos