#STILDEVIATASANATOS
Inspirată de numeroasele activități susținute în această săptămână la cabinet, împărtășesc cu voi preocuparea mea pentru sănătatea sistemului nostru familial.
De ce ar avea nevoie o familie să apeleze la sprijinul unui psiholog? Este asta o dovadă de slăbiciune, este un moft? Niciunul nu este răspunsul potrivit.
O familie apelează la sprijinul unui psiholog pentru a-și putea îmbunătăți comunicarea între membrii acesteia, pentru a-și rezolva problemele, pentru a înțelege și gestiona situațiile speciale și pentru ca mediul de acasă să redevină funcțional.
Uneori funcționarea familiei este atât de perturbată încât apare și frica cu privire la integritatea chiar fizică a unuia dintre membrii ei. Tensiunile sunt duse la extrem, fie de către unul sau ambii părinți, fie chiar de către copil, copii.
În cadrul terapiei, psihologul analizează procesul de interacțiune și comunicare a familiei în ansamblu și nu ia partea niciunui membru al familiei. Psihologul va modela noi comportamente pentru familie prin interacțiunile lor între ei în timpul ședinței.
Familia este un organism viu, care are nevoie pentru a funcționa de toți membrii săi, este o sumă a membrilor săi individuali. Poziția fiecăruia trebuie înțeleasă, dinamica lor de grup trebuie înțeleasă.
Oamenii sunt indisolubil legați în tiparele lor interacționale. Rolurile familiei, rutinele, anumite ritualuri sunt toate ilustrații ale modului în care funcționează familia, iar psihologul nu ia o poziție de expert, ci antrenează familia să dezvolte planuri de schimbare și modalități de a pune în comun resursele familie pentru a crea “o cheie care va deschide ușile încuiate”.
Pentru mine, să lucrez cu familia, este o activitate vibrantă, interesantă și variată.
Părinții sunt curajoși, le-am spus-o și îi apreciez!
Carla G. Popa
psiholog principal
consilier pentru nutriție și stil de viață sănătos