În perioada 5-8 februarie 2023 am participat, în Kåfjord, Norvegia, la Cursul de instruire privind abilitarea grupurilor minoritare, oferit de Asociația Norvegiană a Autorităților Locale și Regionale (KS).

Această participare a fost posibilă datorită împlicării mele directe, prin serviciile psihologice pe care le desfășor în cadrul

? ??????????? ?????????? ?? ?????????? ???? ?. ?????, cu sediul în mun. Bacău, str. Venus, nr.21, în 2 proiecte locale importante:

– SERVICII DE TERAPIE LOGOPEDICĂ, în cadrul Proiectului ”ASIGUR” BACĂU ȘI VRANCEA, implementat de către D.G.A.S.P.C. BACAU, pentru beneficiarii Centrelor Comunitare Filipeni, Berești Bistrița, Stefan cel Mare, Mănăstirea Cașin, Plopana, Faraoani, Podu Turcului, Palanca și Valea Seacă.

– SERVICII PSIHOLOGICE/ PSIHOTERAPIE, pentru beneficiarii Centrului Comunitar Integrat, din cadrul D.A.S. Bacău, unde copii vulnerabili și familiile acestora, beneficiază de servicii comunitare și specializate integrate (asistență psihologică, asistență socială, asistență medicală și educație timpurie).

?????, 6.02.2023, Ziua Națională a SAMI, când s-au împlinit 30 de ani de la prima sărbătorire a Zilei Naționale Sami în 1993. Ziua a început cu o vizită la Scoala din Manndalen, unde am primit un curs interesant si distractiv de limba și cultura SAMI. Apoi la Centrul pentru Oameni din Nord, unde am fost intampinati cu un frumos spectacol oferit de procindeii de la Gradinita centrului.

Apoi am servit o ciocolata calda in cortul mare, pe calduroase blăni de ren, la focul mare al semineului central, ascultand muzica traditionala SAMI. Spre seara am participat în biblioteca centrului la o intalnire ce ne-a dezvaluit cultura si traditiile SAMI, preocupari actuale, muzica, gastronomie etc.

??????, 07.02.2023, o zi educativă și plină de informații deosebit de importante despre populația și cultura SAMI. Apoi vizita a continuat Centrul Cultural pentru Oameni din Nord unde au primit o prezentare detaliată a muncii susținute pe care specialiștii și voluntarii Centrul o fac pentru limba și cultura Sami. Am învățat de la domnul Svein, directorul Centrului cum se face supa de chifle de secară, supa din carne de ren și alte interesante preparate culinare specifice culturiii Sami.

Seara am urmarit un spectacol șamanic, fascinant, tulburator de emoționant, excepțional, al unei trupe de dans SAMI.

?????????, 08.02.203, delegația din România și KS a fost la Primăria

și Biblioteca Kåfjord (inedita a fost si biblioteca mobila ce se poate deplasa in localitate pentru a duce cartile mai aproape de localnici), iar după aceea la spațiul generos amenajat pentru Festivalul anual SAMI, Riddu Riddu.

Îi mulțumesc doamnei Britt Pedersen – viceprimar, care a fost permanent alături de noi, insoțitoarelor FDSR, celor din administrația locală, Kåfjord, Norvegia, de la Scoala, Biblioteca, Centru Cultural, Riddu Riddu, pentru contribuția lor la reușita unor zile minunate de curs, pentru ocaziile minunate oferite și pentru împărtășirea tradițiilor și culturii SAMI, o moștenire atât de dragă lor, ca reprezentanți de seamă ai populației SAMI!

✍️Așa cum am promis, duc mai departe informațiile primite, eforturile pe care etnicii SAMI le fac, susținuți de autoritățile norvegiene care după ani de lupte, în 1992 au înțeles să încheie un armistițiu și să susțină menținerea culturii SAMI. Exemple extrem de utile și pentru România, pentru noi care la nivelul multor comunități locale avem foarte multi etnici care ușor pot fi expuși excluziunii și marginalizării. Avem acum un exemplu , un model de integrare reușită și putem împrumuta multe dintre activitățile concrete care se pot face pentru susținerea culturii și tradițiilor etnicilor din România.

Ne-am simțit atât de bineveniți și am pleacat acasă cu multe informații importante. Am legat prietenii și am creat punți de legătură care pot fi utile în viitor.

❤❤❤Sunt recunoscătoare pentru această experiență la care am avut acces și mulțumesc!

Popa Carla, #psiholog #expert

#STILDEVIATASANATOS