#Depresia la adolescenți, uneori mai greu de descoperit, poate lua diferite forme care trec neobservate de părinți, colegi sau chiar prieteni.

🛎️ Dacă unii adolescenți devin apatici, se izolează, alții manifestă furie, sunt irascibili, sau caută să mimeze normalitatea pentru a nu discuta problematica diversă care îi preocupă.

Adolescenții pot fi mai predispuși spre depresie și din cauza transformărilor fizice, emoționale și hormonale pe care le experimentează în perioada aceasta a vieții, dar depresia nu este o normalitate la nicio vârstă.

Uneori, adolescenții depresivi, apelează la alcool și alte substanțe pentru a scăpa de sentimentele negative și nu realizează că aceste componente dau exact un efect invers: agravează stările de tristețe, declanșează comportamentul necontrolat, reușind să deterioreze relațiile cu persoanele apropiate.

Deși există o mulțime de motive pentru disfuncțiile care apar, păstrarea unei distanțe, crearea unui spațiu între părinți și adolescenți poate fi un factor demn de luat în calcul.

Este foarte important, ca cei din jurul unui adolescent cu depresie, să aibă o atitudine suportivă și încurajatoare. Sfaturile nu sunt cea mai bună soluție, deoarece pentru cei care nu au avut niciodată depresie, este dificil să înțeleagă cât de lipsit de speranță și de descurajat se poate simți cineva cu această afecțiune.

⏳ Depresia, ca și alte afecțiuni, necesită tratament, timp, încredere și răbdare.

Consilierea psihologică este o parte importantă în tratamentul depresiei. Terapia comportamentală poate ajuta clientul să modifice anumite tipuri de gândire sau de comportament. Terapia de familie poate fi de ajutor, atât pentru persoanele diagnosticate cât și celor din jur, pentru a face față problematicii diverse asociate cu depresia.

💊 Multe persoane cu depresie au nevoie de medicamente antidepresive care pot ameliora sau îndepărta simptomele accentuate. Medicul psihiatru împreună cu pacientul poate decide ce medicament este mai potrivit pentru fiecare caz în parte. Medicamentele influențează substratul chimic al creierului în diferite moduri și de aceea este nevoie de o abordare personalizată a medicației antidepresive.

Alimentația sănătoasă, adoptarea unui stil de viață sănătos, sunt abordări extrem de benefice în tratamentul depresiei.

Carla G Popa, psihonutriționist