#STILDEVIATASANATOS
#mama #tata #copil #siguranta
Rădăcinile vieții noastre unice sunt mama și tata care ne dau viață. Creștem în burtica mamei noastre și apoi venim pe lume goi, cu o mare nevoie de protecție și ajutor.
Fără o îngrijire atentă și intensă, fără hrană și căldură, fără a fi protejați permanent de mamele noastre ne-am fi aflat expuși fără apărare tuturor condițiilor din mediul nostru înconjurător.
Cu cât îi este mai bine mamei noastre, cu atât mai bine ne este nouă, copilul ei. Să știm că mamei noastre îi merge cu atât mai bine, cu cât mai multă iubire a primit ea însăși copil fiind și cu cât mai mult sprijin a aflat în grupul, comunitatea în care trăiește.
Situația inversă este valabila, deoarece tot ce împovărează o mamă și îi lipsește, împovărează și lipsește de la început și copilului ei.
Dacă ea nu primește ajutor din partea soțului, de la mama și de la tatăl ei sau de la alte rude, este expusă unor mari dificultăți și multor situații stresante. Dacă mai îndură jigniri și violență, toate acestea se transferă asupra copilului ei și așa își fac apariția problemele psihice.
Mama este în centrul vieții copilului. Mama este sursa dezvoltării sale fizice, emoționale și spirituale.
Pentru copii, atașamentul emoțional față de mama lor este absolut necesar supraviețuirii. Dacă acest atașament este perturbat apar grave probleme sufletești. Apar probleme psihice, în primul rând tulburări de atașament între un copil și mama sa. Apoi tulburările de atașament dintre copil și tatăl său, care sunt complementare.
Dragostea vindecă rănile sufletești. A recunoaște neputința deschide calea pentru ajutor. Adevărul face să dispară nebunia.
Luând în considerare importanța enormă a legăturii de atașament securizantă pentru dezvoltarea emoțională a copilului, societatea ar trebui să facă tot ceea ce este imaginabil posibil și să creeze contexte lipsite de anxietate și stres pentru mame și copii lor.
Este nevoie de implicare, este nevoie de fiecare dintre noi.
Este nevoie de mine!
Carla G Popa
psiholog principal
consilier pentru nutriție și stil de viață sănătos