STILDEVIATASANATOS
#terapiarâsului #bucurie #zâmbet #COVID-19

Râsul este expresia umană elementară a bucuriei de viață! Este leacul cel mai bun, așa cum se știe în popor și nu se ia cu rețetă!
A fi posac e mult mai obositor decât a râde, deoarece o expresie mohorât a feței presupune contracția a peste 30 de mușchi faciali!
Un zâmbet (fie și numai gândit) e suficient pentru a induce musculaturii faciale un tonus plăcut (eutonie), scrie specialista în terapie corporală Heidy Lambelet în frumoasa ei carte de exerciții “A zâmbi îndărătul ochilor”.

Și mai sănătos este râsul din toată inima: el masează diafragma, cel mai important mușchi respirator. Cu cât râsul pornește mai de jos, din abdomenul inferior, cu atât mai bine.
Un râs sănătos relaxează musculatura gurii și a feței, tonifica corzile vocale, activează circulația și declanșează un val endocrin în tot corpul, pompează oxigen în creier și mărește tonusul general în modul cel mai plăcut.

În psiho-neuro-imunologie- disciplină științifică tânără, care se ocupă cu interacțiunea dintre psihic, sistem nervos și sistem imunitar – s-a mers atât de departe, încât s-au pus la punct tehnologii de analiză, care indică modificări măsurabile după un râs sănătos.
Înconjurați-vă de oameni veseli, lăsați ca buna lor dispoziție să se răsfrângă și asupra voastră. Căci râsul este molipsitor- singura infecției extraordinar de sănătoasă, la care ar trebuie sa va expuneți cât mai des.
Poate chiar studiem efectul râsului ca adjuvant în tratamentul COVID-19!
Oamenii din popor știau atâtea practici naturiste care promovau dialogul cu sinele și cu universul nostru. Ieși afară copile și privește spre cer, poate s-o îmbuna soarele, spunea măicuța lui Nică a Petrei, năstrușnicul copilaș al “Amintirilor dun copilărie”.
Nu degeaba sunt folosite exercițiile ritmice amintind râsul: “ha-ha-ha-ha” în lecțiile de canto, de dicție și de actorie, ca exerciții de încălzire. Și eu le folosesc în terapia logopedică, la cabinet.
Când râdeți “cu lacrimi”, când va îndoiți de râs și va țineți de burtă, cu răsuflarea tăiată, ați făcut cea mai bună gimnastică imaginabilă pentru sănătatea dumneavoastră.
Iată ce spune Carrie și pe mine mă amuză teribil:”Îmi place să-mi țin banii acolo unde-i pot vedea – atârnați în șifonierul meu.”

Ha-ha-ha-ha !!!

Popa Carla
psiholog principal
consilier pentru nutriție și stil de viață sănătos