#STILDEVIATASANATOS
#micdejun #vinete #apio
Alături de clasica exprimare că “Moș Crăciun nu aduce jucării copiilor obraznici” o găsim și pe aceea care spune că “Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei “. Adevăr sau farsă? Haideți să descoperim!
Primul indiciul pentru care îl descoperim este chiar în numele său, mic dejun, ce recomandă întreruperea postului de peste noapte și servirea unei porții mici dintr-o masă ce se anunță mai consistentă, dejunul.
Corpul folosește o mulțime de rezerve de energie pentru creștere și reparații pe parcursul nopții”, ne explică dieteticianul Sarah Elder. „Mâncarea unui mic dejun echilibrat ne ajută să ne creștem energia, precum și proteinele și calciul utilizate pe tot parcursul nopții.”
Mulți încă va întrebați “este micul dejun un început de zi necesar… sau un truc de marketing al companiilor de cereale?”
Pentru a da un răspuns, cercetătorii au conceput un studiu în care 52 de femei obeze au luat parte la un program de slăbire de 12 săptămâni. Toți au avut același număr de calorii pe parcursul zilei, dar jumătate au luat micul dejun, în timp ce cealaltă jumătate nu.

Ceea ce au descoperit a fost că nu micul dejun în sine a determinat participanții să piardă în greutate, ci le-a schimbat rutina normală. Femeile care au spus înainte de studiu că de obicei iau micul dejun au slăbit 8,9 kg când au încetat să mai ia micul dejun, comparativ cu 6,2 kg în grupul cu micul dejun. Între timp, cei care au sărit de obicei peste micul dejun au slăbit 7,7 kg când au început să-l mănânce – și 6 kg când au continuat să sară peste micul dejun.
Este clar că atunci când îți respecți organismul nici nu îl restricționezi, nici nu îl saturezi, iar dacă schimbi din când în când rutina îl determini să funcționeze eficient, practic îl stimulezi.
Pentru mine micul dejun este cheia pentru a-mi porni metabolismul.
„Pentru ca alte țesuturi să răspundă bine la aportul alimentar, aveți nevoie de un declanșator inițial care implică carbohidrații care răspund la insulină. Micul dejun este esențial pentru ca acest lucru să se întâmple”, spune specialistul Karpe.


Fiindcă de obicei servesc un mic dejun cu carbohidrați și lipide, astăzi am ales altceva, salată de vinete (cu puțin ulei), pe bucăți de apio, gâdilate cu semințe de susan.
Să aveți o zi minunată!
Popa Carla
psiholog principal
consilier pentru nutriție și stil de viață sănătos