#STILDEVIATASANATOS
#cricova #licoare #vin
?O călătorie pe alei kilometrice, cu nume bahice, Dionisos, Cabernet, Chardone, Champagne, printre butoaie cu doage macerate în ani de-a vinului gustare în mustare, am început într-un subteran oraș cu nume CRICOVA.

?O poveste cu degustare de vinuri ba tinere, ba învechite și cu atât mai specială, am experimentat aici, pe alei de calcar alb cu miros de vin!


?O poveste continuată chiar la cinema, cu imagini celebre de arhivă, cu oaspeți de seamă și citate celebre…

“Vinul este o poezie îmbuteliată.” R. Stevenson
“O sticlă de vin conține mai multă filozofie în ea decât orice altă carte în lume”Louis Pasteur
Am ciocnit pentru noroc cu o licoare galbenă, un must proaspăt de Chardone, un prim răsfăț ce doar a deschis poftele.

Încă mai am de testat ceva cupaje și după aceea vă pot confirma dacă este demonstrată teoria dr.Mathias Benedek care menționează că o cantitate mică de alcool poate îmbunătăţi capacitatea creierului de a realiza activităţi creative, cum ar fi scrisul.✍️
?La desert am degustat Cricova Spumant, un produs rafinat obținut conform metodei Charmat, în care fermentarea secundară are loc în rezervoare speciale, asemenea spumantului italian Prosecco.

?Am aflat că la complexitatea cupajului contribuie soiurile de struguri albi recoltați de pe propriile plantații din zona de Centru și Sud a Moldovei.

Cu o culoare galbenă cu reflexii verzui și un perlaj subtil și persistent, te răsfață perluțe subtile pornite din răsuflarea ținută îndelung a vinului rotit de mâini dibace.
Gustul plăcut și proaspăt, cu final fructat și aromă florală, ce-am învățat a-l descifra alături de ghiduța Ioana, zice-se că ar conține note de pere, mere, piersici și citrice, de…îi conferă o textură tare mătăsoasă, iar pentru noi alunecoasă.
✍️Incep de-acum dreptate să-i dau cercetătorului, doctor, căci iată mă-ncearcă creativitatea, deși creația am experimentat-o ades și fără degustări, dar am descoperit aici, la crame, o altă poveste scrisă pe însorite dealuri, între vii!


Doar una dintre altele multe, cu origini departe, legate de răzășimea lui Ștefan cel Mare, într-o Moldovă … cu adevărat Mare!


#Moldova #român #traditie #creativitate

Carla G.Popa

psiholog expert, hipnoterapeut, master nutriție