#STILDEVIATASANATOS
#cricova #licoare #vin
🍾O călătorie pe alei kilometrice, cu nume bahice, Dionisos, Cabernet, Chardone, Champagne, printre butoaie cu doage macerate în ani de-a vinului gustare în mustare, am început într-un subteran oraș cu nume CRICOVA.

🥂O poveste cu degustare de vinuri ba tinere, ba învechite și cu atât mai specială, am experimentat aici, pe alei de calcar alb cu miros de vin!


🎬O poveste continuată chiar la cinema, cu imagini celebre de arhivă, cu oaspeți de seamă și citate celebre…

“Vinul este o poezie îmbuteliată.” R. Stevenson
“O sticlă de vin conține mai multă filozofie în ea decât orice altă carte în lume”Louis Pasteur
Am ciocnit pentru noroc cu o licoare galbenă, un must proaspăt de Chardone, un prim răsfăț ce doar a deschis poftele.

Încă mai am de testat ceva cupaje și după aceea vă pot confirma dacă este demonstrată teoria dr.Mathias Benedek care menționează că o cantitate mică de alcool poate îmbunătăţi capacitatea creierului de a realiza activităţi creative, cum ar fi scrisul.✍️
🍮La desert am degustat Cricova Spumant, un produs rafinat obținut conform metodei Charmat, în care fermentarea secundară are loc în rezervoare speciale, asemenea spumantului italian Prosecco.

🍇Am aflat că la complexitatea cupajului contribuie soiurile de struguri albi recoltați de pe propriile plantații din zona de Centru și Sud a Moldovei.

Cu o culoare galbenă cu reflexii verzui și un perlaj subtil și persistent, te răsfață perluțe subtile pornite din răsuflarea ținută îndelung a vinului rotit de mâini dibace.
Gustul plăcut și proaspăt, cu final fructat și aromă florală, ce-am învățat a-l descifra alături de ghiduța Ioana, zice-se că ar conține note de pere, mere, piersici și citrice, de…îi conferă o textură tare mătăsoasă, iar pentru noi alunecoasă.
✍️Incep de-acum dreptate să-i dau cercetătorului, doctor, căci iată mă-ncearcă creativitatea, deși creația am experimentat-o ades și fără degustări, dar am descoperit aici, la crame, o altă poveste scrisă pe însorite dealuri, între vii!


Doar una dintre altele multe, cu origini departe, legate de răzășimea lui Ștefan cel Mare, într-o Moldovă … cu adevărat Mare!


#Moldova #român #traditie #creativitate

Carla G.Popa

psiholog expert, hipnoterapeut, master nutriție